Ana Sayfa / Yazarlar / Cüneyt KARABEY / Kimin Demokrasisi-Cüneyt KARABEY

Kimin Demokrasisi-Cüneyt KARABEY

Cüneyt Karabey / 28.10.2021 14.49

Halkın eşitlikçi, özgürlükçü egemenlik mekanizması olan demokrasi, birey özelinde toplumsal, toplumsal bağıyla da Evrenseldir.

 

Demokrasi, yüzyıllar boyunca insanlığın hep ideali olmuş, ancak günümüze dek bir “fantazma” yani hayal olmanın ötesine gidememiştir.

İşte oralarda bir yerde demokrasi denen bir şeyler vardı, kimin demokrasisi, muamma bir düş yolculuğu zannedersiniz. Kime çıkacağı belli olmayan piyango bileti gibi. Emek sömürgeciliği yapan kadar, buna boyun eğende de kabahat var. Hatta boyun eğende ki kabahat seviyesi daha yüksek. Toplumsal bilincin yerle yeksan edildiği kimi toplumlarda demokrasi, haliyle sömürü aracına dönüştürülüyor. Birine sevap diğerine günah. Demokrasi öz değerlerinden koparılarak toplumun başına bela edilmek isteniyor. Anlam erozyonu yaşayan demokrasilerde özgürlük aranmaz, elitler hükmeder ve belli bir zümrenin hakkı-hukuğu vardır. Peki ya sokakta kağıt toplayıcılığı yaparak hem ekolojik dengeye katkı sağlayan, hem de kıt kanaat geçimini sağlayan vatandaşa demokrasi nerede. Canı cehenneme.

Her ne kadar tarih boyuncu Demokrasinin kazanımları için ağır bedeller ödenmiş ise de günümüz şekliyle emperyal kapitalizme esir edilmiştir. Ağır bedeller diyoruz, çünkü bunu yok saymak, görmemek insanlık değerlerine de ihanet olur. Gayenin bedel vermekten öte, bedellerin neticesinde kalıcı bir demokrasi mekanizmasını yaşamsallaştırmaktır.

Demokrasinin gerçek anlamı, insanlık tarihi boyunca çarpıtılarak anlam erozyonuna uğratılmıştır. Başta da belirttiğim gibi kimin demokrasisi; evren hakikatini esas alan bir demokrasi mi? Yoksa toplumun başına bela olmuş kemirgenlerin demokrasisi mi? Doğru anlamak ve müdahil olmak gerek.

Bugün çok özendiğimiz çağdaş batı demokrasileri de maalesef gerçek demokrasinin özüne ve ruhuna tümüyle uygun değildir. Yada şunu anlamak gerekir, özendiğimiz çağdaş batı demokrasileri diye belirttik, buradan çıkarmamız gereken ders şu;

Demokrasi özenti nesnesi değil, doğal toplumlardan günümüzdeki modern toplumlara dek her haliyle ham olmalı. Yani toplumsal ve evrensel güdümde kapsayıcı olmalı.

Gerçek demokrasi, şüphesiz, bir evrensel insanlık hakikatidir. Ancak, çağdaş batı ülkeleri demokrasi yolunda çok önemli mesafeler almakla birlikte, bugünkü haliyle Evrensel  bir hakikat Demokrasisinden uzaktırlar.

Evrensel Demokrasinin temelini atacak esas;

Amasız, ortak insani değerlerin ortak payda kabul görmesi ve evrensel yaşam ilkelerinin işletilmesiyle demokrasiler anlam bulur.

Unutmayın, en büyük ortak paydamız Demokrasinin Evrenselliğidir!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.